Σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων οικοπέδων και γεωτεμαχίων
Το τοπογραφικό διάγραμμα απέχει πολύ από την απλή συνοδευτική λειτουργία που πολλοί του αποδίδουν, αντιθέτως, αποτελεί μια ολοκληρωμένη τοπογραφική μελέτη που περιλαμβάνει: την προσεκτική έρευνα του μηχανικού, τις ακριβείς μετρήσεις πεδίου και τον συνεταιρισμό πολλαπλών εργασιών γραφείου. Το τοπογραφικό διάγραμμα έχει εφαρμογές σε διάφορους τομείς, όπως η έκδοση οικοδομικών αδειών για περιοχές εντός και εκτός σχεδίου, τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων, την ολοκλήρωση πράξεων τακτοποίησης και αναλογισμού, τον σχεδιασμό κυκλοφοριακών συνδέσεων, τις δηλώσεις κτηματολογίου και τις αιτήσεις στο δασαρχείο.
Για την άρτια εκπόνηση των τοπογραφικών διαγραμμάτων, διατηρούμε μόνιμη συνεργασία με εξειδικευμένους τοπογράφους μηχανικούς, ενώ χρησιμοποιούμε κατάλληλο τοπογραφικό εξοπλισμό, περιλαμβάνοντας ολοκληρωμένους γεωδαιτικούς σταθμούς και δορυφορικά συστήματα. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε την ακρίβεια και αξιοπιστία των μετρήσεων και εξασφαλίζουμε ότι τα τοπογραφικά διαγράμματα είναι υψηλής ποιότητας και πλήρως αντιστοιχούν στις ανάγκες κάθε έργου.
Με τον Ν.4030/2011 αρ. 9 παρ. 3 θεσπίστηκε για πρώτη φορά, πέραν των λοιπών προδιαγραφών, η υποχρέωση σύνταξης του τοπογραφικού διαγράμματος με εξάρτηση των κορυφών της ιδιοκτησίας από το ισχύον τριγωνομετρικό δίκτυο και ο μονοσήμαντος ορισμός του περιγράμματος των κτισμάτων με ορθογώνιες συντεταγμένες στο κρατικό σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ ’87.
Το Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987 ή ΕΓΣΑ’87 είναι ένα γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από το 1987. Το ΕΓΣΑ’87 προδιαγράφει ένα τοπικό, μη γεωκεντρικό datum (σε εθνική κλίμακα) το οποίο είναι συνδεδεμένο με τις γεωγραφικές συντεταγμένες του γεωδαιτικού σταθμού του Διονύσου ΒΔ των Αθηνών. Το datum του ΕΓΣΑ’87 υλοποιείται με ένα τριγωνομετρικό δίκτυο Α’ τάξεως το οποίο αποτελείται από περίπου 30 σταθμούς τριγωνισμού διεσπαρμένους στον ελληνικό χώρο, οι οποίοι συντηρούνται από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Η αβεβαιότητα υπολογίζεται σε 0.1 ppm (1×10-7) αλλά λόγω των τεκτονικών μετακινήσεων του ελληνικού χώρου προς διάφορες διευθύνσεις παρουσιάζονται ασυμβατότητες γεωδαιτικών μετρήσεων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές .Παρόλο που το ΕΓΣΑ’87 χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα για τις περισσότερες μη στρατιωτικές εφαρμογές, σταδιακά αντικαθίσταται από το νέο Hellenic Terrestrial Reference System 2007 ή HTRS07. Το HTRS07, το οποίο προδιαγράφεται για χρήση από το Ελληνικό Σύστημα Προσδιορισμού Θέσεως (HEPOS), βασίζεται σε μετρήσεις GPS και είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Επίγειο Σύστημα Αναφοράς 1989. Το HTRS07 χρησιμοποιείται προς το παρόν στην σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου.